Kijken en nog eens kijken - dat doe je als je met een camera op stap bent.
Ik verwonder me steeds meer over wat er in de natuur te zien is en probeer dat zo mooi mogelijk vast te leggen.
Leuk dat je mee wil kijken op dit fotoblog - ik hoop dat je er plezier aan beleeft.

Klik op een afbeelding om de foto's in de lightbox te zien - groter en beter van kwaliteit.

dinsdag 8 september 2015

Witbalans





Bij mijn vorige bericht schreef René - De wereld door mijn lenzen - Smits over bovenstaande foto dat deze wel iets meer belichting mag hebben, omdat de reiger hier nogal geel is.
Hij heeft daarin gelijk, maar het licht had op dat moment ook veel kleur, dus met meer licht, zelfs bij iets overbelichten, blijft de gelige gloed. René gaf als tweede optie het bijstellen van de witbalans. Dat was een eye-opener voor mij. Ik moest dat wel heel fanatiek doen om tot een witte reiger te komen - de kleurtemperatuur van 5500 terug naar 3400. Dan krijg je een héél andere foto.




Verrassend. Ik denk dat ik nog nooit zo'n lage kleurtemperatuur heb gebruikt, waarschijnlijk worden de meeste foto's dan ook akelig kil van kleur. Hier verdwijnt de warme zomeravondkleur, maar het water wordt ineens mooi blauw en de reiger dus prachtig wit.


Ik heb deze "truc" ook op de foto's van de kleine zilverreiger toegepast, die ik zo eigenlijk wel mooier vind:









En dan ook de "splash" nog eens, 
maar nu in het blauw:





Terwijl ik dacht toch aardig overweg te kunnen met Lightroom,
heb ik door deze opmerking vanavond weer iets bijzonders bijgeleerd
en wil dat ook graag aan jullie laten zien.

René, dankjewel voor deze goede tip.


 
 

9 opmerkingen:

  1. Hai Corrie,

    Ik denk dat de bewerking voor je eerste foto ergens in het midden ligt. Laatst werd ik door Loes getipt over een artikel, waarin de schrijfster liet zien waarom ze de witbalans altijd op zonnig heeft staan. Sinds dat moment doe ik dat ook altijd en het zorgt voor mooiere beelden. Maar smaken verschillen. Zoals bij je eerste foto. Misschien is het nog beter om eerste de witte reiger te selecteren en dan te gaan rommelen met de belichting/witbalans. Dan houdt je meer het mooier licht in de rest van de foto en wordt de reiger ietsje witter. Vooral met dit soort foto's is het altijd erg lastig om de juiste bewerking te doen. Je wilt de sfeer niet kwijt raken, maar je wilt ook geen kleurzweem in je foto.
    Veel knoeien en rommelen met allerlei schuifjes want daar leer je het meest van.

    Groetjes,
    René

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dankjewel, René.
      Ik ga nóg meer schuifjes uitproberen. Het leuke van Lightroom is dat je daar lekker mee kan rommelen en als je 't niks vind altijd weer terug kan. We blijven leren.
      Hartelijke groet, Corrie

      Verwijderen
  2. Wat leuk dat je het verschil laat zien tussen de eerste foto en de foto waar je de witbalans hebt aangepast, een totaal andere sfeer,maar wel een mooie witte reiger. Ik heb zelf altijd de witbalans op zonnig staan, als ik hem op bewolkt zet vind ik de kleuren te verzadigd, en de automatische witbalans geeft een blauwe waas. Jij hebt toch ook een Panasonic Lumix?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Jazeker, Ghita, ik ben nog steeds heel erg blij met de Lumix 200. Meestal heb ik de witbalans op automatisch staan; vooral omdat dat achteraf makkelijk aan te passen is in Lightroom. Meestal vind ik het OK wat de camera daar gedaan heeft. Alleen bij extreme lichtomstandigheden wil ik bijstellen. Maar zo fanatiek terugzetten als hierboven had ik nog nooit gedaan. Die kleurtemperatuur van de eerste foto (5500) hoort trouwens bij gewoon daglicht (van Lightroom; de Lumix geeft vaak wel iets koeler licht).
      Die blauwe waas herken ik niet. Bij veel licht overdag stel ik de camera doorgaans wel in op 2 stops onderbelichting.
      Hartelijke groet, Corrie

      Verwijderen
  3. Hoi Corrie,
    Wat een ontdekking nou weer! Je moet volgens mij ook nooit vergeten als je iets moois ziet hoe je dat wilt vastleggen. Zoals je het ziet of zoals je het wilt. Als het lage zonnetje de reiger warm geel maakte en je dat prachtig vond, waarom dan veranderen. Maar allebei de foto's zijn erg mooi. Heerlijk om hier mee te spelen lijkt me!
    groetjes,
    Maria

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Hoi Corrie,
    Kijk.., zo leren we van elkaar. Mooi toch!! Al blijft het altijd wel een kwestie van ieder zijn eigen stijl en smaak. En over smaak valt niet te twisten..., toch...?!
    Je foto's zien er ook nu prachtig uit. De kleuren van de reigers zijn nu ook zoals je ze waarschijnlijk ook in het echt gezien hebt.

    Groetjes, Marco

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Hoi Corrie,
    De technologie blijft je verrassen. Soms ben je verrast welke kleuren je op je foto's ziet als je er nog niets aan bewerkt hebt, soms verandert het pas na bewerken. Bij zonnig weer pas ik uitsluitend de belichting aan, de witbalans wijzigen is een mij enkele keren slecht bevallen. De technologie blijft een prachtig hulpmiddel, maar het blijft toch de uitdaging om zo te fotograferen dat je er (bijna) niets aan hoeft te veranderen. De tweede foto vind ik overigens wel een stuk mooier dan de eerste.
    Groet, Kees

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Hoi Corrie,
    ikzelf fotografeer eigenlijk altijd in "bewolkt" (warmere kleur) en ben tijdens het fotograferen vaak aan het rotzooien met de belichting. Soms nog een beetje bijstellen in de nabewerking. Heel leuk dat je hier de verschillen laat zien :-)
    Hartelijke groet, Helma

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Leuk om te leren. Daardoor ontdek je zelf wat jou het meest aanspreekt en wat je wilt weergeven. Overigens kun je dit (denk ik) ook in je camera instellen en niet per se in lightroom. Dan kun je in het veld al zien hoe het uitpakt.

    Groetjes,
    Marianne

    BeantwoordenVerwijderen

Dank voor je bezoek en leuk dat je de moeite neemt om te reageren.